KEHITTÄMINEN
Lapissa lammastalouden merkitys on kasvanut viime vuosina. Koko maan tuotannosta uuhimäärä Lapissa v. 2000 oli 9,2 % / v. 2010 16 %. Lammastalouden kehittyminen edellyttää hyvin toimivaa tuotanto-, jalostus- ja palveluketjua sekä asiakkaiden tarpeisiin vastaavaa tuotekehitystä. Ammattitaitoisilla lammastiloilla panostetaan lihaksikkaan, tasalaatuisen karitsanlihan kasvatukseen luomalla eläimille hyvät ja tarkoituksenmukaiset jokaiseen tuotantovaiheeseen sopivat kasvuolosuhteet ja hoitotoimenpiteet.

Tuotekehityksessä merkittävässä roolissa ovat olleet lappilaiset ruoka-alan ammattilaiset, joille on tärkeää, että erinomainen, lähialueella tuotettu karitsa jalostetaan eri asiakasryhmien tarpeita vastaaviksi ja helppokäyttöisiksi tuotteiksi. Pohjoisessa tuotettu karitsanliha on hienoarominen, monikäyttöinen raaka-aine, joka taipuu hyvin erilaisiin valmistusmenetelmiin rakenteensa vuoksi. Karitsanlihassa on vähän sidekudosta sekä sopivasti rasvaa, joka pitää ruoan mehevänä.

Meri-Lapin Karitsa-yhteistyöverkoston rekentamisessa ratkaisevassa roolissa ovat olleet seuraavat kehittämishankkeet:
- Yhteistyöllä kilpailukykyä- hankekokonaisuuden lammasosio/ ProAgria Lappi
- Menestyvä lammastila-hanke/ ProAgria Lappi
- Lappilainen laadukas lammas-hanke / Lapin Maaseutukeskus
- Meri-Lapin Herkut 1 ja 2-hankkeet / Kemi-Tornio alueen Kehittämiskeskus




© ProAgria Lappi